sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Ganduri despre Paunescu

A murit Adrian Paunescu. Sunt trista si rusinata de acest popor. Pana la urma cine a fost acest Paunescu ma rog? Sau cum l-am cunoscut eu, venind ca un strain in tara asta. Cine a fost Paunescu pentru mine. Asta e ceea ce conteaza de fapt. Cum l-am vazut fiecare dintre noi in parte. Eu l-am vazut ca pe un pupincurist, care a scris poezii si elogii, lasati-ma sa citez aici, "Cinstitului" si "Bunului Erou" dragul tovaras Ceausescu. Am auzit tot felul de scuze de genul: asa erau vremurile, majoritatea au scris, etc. Dar daca e sa stam asa si sa analizam la rece, nu toti au scris, nu era obligatoriu sa scrii. E adevarat ca cei care scriau isi luau un apartament sau cativa lei in plus la salariu, dar oare merita sa te vinzi pentru atat? Si chiar daca am ajunge sa ignoram trecutul comunist, cum putem ignora aroganta exagerata. Cand ma intreaba cineva daca romanii sunt homofobi imi aduc aminte de emisiunea la care a participat marele Paunescu cu Remus Cernea. Impresia pe care mi-a facut-o atunci marele poet a fost una de om needucat, superficial, plin de ura si frustrari pe care nu stie asupra cui sa le reverse.
De ce as plange un astfel de om. Nu a fost un Eminescu, nu a fost nici macar un om bun. Asta e. Avem cu un nenorocit mai putin in lumea asta.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Poporul roman este extrem de homofob verbal. Din fericire in metrou si in autobuze e mai putin homofob (lol).
Dar prima trasatura a romanilor consta in violenta verbala pe care o manifesta de cate ori poate. In loc sa indrazneasca sa lucreze pentru schimbarea lucrurilor in bine, majoritatea prefera sa insulte si sa injurte, pe homosexuali, pe jidani, pe occidentali (mai ales pe americani) si in general pe cine invidiaza. In ultima vreme, pustimea din Romania il injura pe...Justin Bieber. Un baiat m-a lamurit de ce: "poi a primit pe gratis o masina FerrarI. Asa o fi, nu zic nu.

Gheorghe Lupuşoru spunea...

Fain textul. Ce zici, aş putea să-l preiau pe Curaj? Bineînţeles, cu indicarea sursei. Dacă nu eşti de acord, nu e nicio supărare.

AllGay spunea...

Da, no problem

Dagna spunea...

Ca si om a fost un nenorocit dar opera lui merita putina atentie . Am vazut si eu secvente din emisiunea aceea si mi-a lasat un gust amar. Ma enerveaza la culme sa vad oamenii asa inchisi la minte si atat luptand atat de vehement impotriva a ceva ce pana la urma nici nu inteleg .
Nu-i regret moartea ca om, nici nu ma bucura.

Dar aici e vorba de Paunescu si oricat de tare m-ar fi dezamagit pe mine conduita lui sa zicem sociala si alegerile lui ca simplu om sau om politic, asta nu ma impiedica sa ma bucur de unele versuri ce-i apartin, de cele ce s-au transformat in melodii folk.

Dagna spunea...

* in special .
In genral imi place poezia lui si o cunosc de ceva vreme .

Petrisor spunea...

Stai linistita, nu trebuie sa-l plangi pe paunescu, nu ti-a dus nimeni lipsa. Vezi-ti de oala ta.

Anonim spunea...

Sunt total de acord cu ceea ce zici, apropo emisiunea despre care vorbesti in articol e pe youtube!
youtube.com/watch?v=glrg2R6UbcA

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

mmm...nu stiu ce sa zic. imi permit sa comentez pentru ca exact aceleasi lucruri le-am spus si inainte de a se intampla...ce s-a intamplat si nu o sa ma simt bizar sa le spun din nou.
multi dintre cei care scriu sau spun lucrurile astea despre el nu au trait (sau nu au trait prea mult) inainte de revolutie. Paunescu a adus ceva din occident in Romania. Cenaclul Flacara NU era vreun fel de manifestare comunista. era micul Woodstock al parintilor nostri. si daca a scris versuri comuniste, nu a facut-o nici din dragoste pentru sistem nici pentru un apartament. a facut-o pentru cenaclu. nu stiu, altadata aveam argumente mai bune, acum nu. tot ce pot sa te rog este sa asculti muzica, sa citesti poeziile si sa o faci cu mintea deschisa. sa privesti comunismul in snsamblu. sa iti dai seama ca era un risc mare sa faci ceea ce facea el. nu iti lua informatiile de-a gata de la altii. cauta-le singur/a si cauta-le pe toate.
Cat despre homofobie...hm...sincer nici strabunica mea, care e maritata de 60 de ani, nu v-ar judeca. si de mine se iau manelistii, si eu m-am lovit de intoleranta unor oameni prosti si a unor oameni inteligenti, dar nu am facut un spectacol din asta si am mers mai departe. mi s-a aruncat munca la gunoi, am fost hartuita, dar mi-am gasit un grup de oameni care sa ma aprecieze. iti doresc si tie acelasi lucru si nu fii la fel de ignoranta ca homofobii in alte situatii, cum ar fi asta despre care vorbesti. nu stii ce a insemnat Cenaclul Flacara si nu stii ca era sa porneasca revolutia datorita lui, nu stii ca Paunescu isi incepea cenaclul cu melodii comuniste pentru a putea continua, dupa o vreme, cu remarci agresive care i-au pus pe toti in pericol.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

asa, si-acum ca mi-a picat fisa cu cine vorbesc si ti-am dat comment la juma' din articole, vezi ca am incercat sa te sun dar am un numar vechi de-al tau. da si tu un semn si hai cu prietena la o bere in one sau undeva.

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

am vazut si eu emisiunea si chiar m-am enervat. omul a spus ce a crezut, poti sa razi de el, poti sa comentezi ce vrei, dar nu uita tema de la gorzo. ai avut dreptul sa iti spui si tu parerea, si inca cu rautate, ceea ce nu te-a facut nici proasta, nimeni nu a zis ca o sa se bucure cand o sa ti se intample ceva sau alte chestii rautacioase. doar ti s-a dat o nota foarte mica, pentru ca nu era o tema facuta ok. dar acum nu ma enerva Ana, ca si tu ai fost ignoranta in ceea ce priveste unele subiecte si nu poti sa=l acuzi pe el ca e ignorant cand tu ai spus lucruri mai bizare!

Madalina-Claudia Murarescu spunea...

apropos, eu sustin cauza gay (sau, in fine, nu am facut nimic concret, dar daca mi se cere parerea vorbesc liber, si daca mi s-ar cere sa votez as vorbi la fel de liber), dar tu ai fi sustinut-o cand nu erai gay? si gata, cu asta nu mai dau commenturi, vorbim pe tema asta cand ne vedem